Το γιορτινό τραπέζι μιας μάγισσας (Μέρος 3)

Συνταγολόγιον Σαρκός, Αίματος και Οστών

Πώς να μαγειρέψετε με γούστο και φαντασία (για) τους καλεσμένους σας
 

της Τόμασιν Τιμπς
Διαπιστευμένης Ανωτέρας Μάγισσας του Μάλιγκ, της Λοχ Μόραρ και περιχώρων
 

  
Τεύχος 7, Οκτώβριος 1803 
 
 
Σόουιν: Το τέλος της Συγκομιδής και η Νύχτα των Νεκρών
 
 
     Αγαπητές φίλες και φίλοι, καλύτερο δεν έχω το φθινόπωρο από τη σκέψη ότι θα ξαναφάω επιτέλους καυτές, πικάντικες, ολίγον τι παχύρευστες (τα τελείως νερουλά φαγητά δεν τα μπορώ καθόλου, απαπα) σούπες! Και υπάρχουν δεκάδες να διαλέξεις! Δεκάδες δηλαδή για να φας γενικά, όχι για το παρόν τεύχος. Στο παρόν θα μπουν ελάχιστες και, ως συνήθως, οι καλύτερες - αυτές που προκαλούν τις ικανότητες όσο και τις αντοχές τις δικές σας και των συνδαιτημόνων σας.
    Είχα διαλέξει δυο ακαταμάχητες, προφανώς, συνταγές γι'αυτό το κεφάλαιο. Μα δυστυχώς θα παρουσιαστεί μόνο η μία και όχι από δική μου ευθύνη - προφανώς! - αλλά χάρη στις σκιώδεις τακτικές του πασίγνωστου γόη μάγου Άλμπρουν Ρίοχ (περισσότερο γόη παρά μάγου, αν αναλογιστούμε τα εκατοντάδες πορτραίτα του που κρύβονται μέσα στα ημερολόγια των νεαρών μάγων και μαγισσών, σε αντίθεση με τις ελάχιστες επιτυχίες του σε πρωτότυπα ξόρκια και συμβόλαια δαιμόνων) που έκλεψε - έκλεψε, σας λέω και σας το λέω με απόλυτη επίγνωση της βαριάς λέξης που χρησιμοποιώ! - τη δεύτερη συνταγή αυτού του κεφαλαίου!
    Δυσκολεύεστε να το πιστέψετε αγαπητές και αγαπητοί; Κι όμως, σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε ήδη διαβάσει ή ακούσει για τη σούπα που ισχυρίζεται ότι εφήυρε, ονόματι "Οκτωβριανή Ανατριχίλα". Ίσως κάποιοι να την έχετε ήδη δοκιμάσει και να έχετε συγκινηθεί από τη γεμάτη γεύση της και τις ανεπαίσθητες δονήσεις που προκάλεσε στη σπονδυλική σας στήλη. Κι αν θεωρείτε - δαγκώνοντας αμήχανα το κάτω χείλος σας καθώς προσπαθήσετε να χωνέψετε όσα μόλις διαβάσατε - πως δεν έχω κανέναν τρόπο να αποδείξω την ενοχή του παράλληλα με την υπεροχή μου, αγαλλιάστε. 
    Γιατί μετά την πρώτη συνταγή, τα μάτια σας θα χορέψουν στα βαθύτερα μυστικά της "Οκτωβριανής Ανατριχίλας" ήτοι τις Χρήσιμες Υποδείξεις της, που ο απαίσιος αλλά και άσχετος Ρίοχ δεν κατάφερε να κλέψει, καθώς τις κρατώ - για όλες μου τις συνταγές - μόνο μέσα στο μυαλό μου και είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που εξέρχονται από εκεί. Και όταν μαγειρέψετε αυτή την συγκλονιστική σούπα εφαρμόζοντας και τις υποδείξεις, οι ανεπαίσθητες δονήσεις θα γίνουν σεισμός και η γεμάτη γεύση της θα γίνει τεράστιο κύμα που θα σας παρασύρει σε συναισθήματα ανείπωτα. Κανείς άλλος εκτός από εμένα δε θα μπορούσε να σας υποσχεθεί κάτι τέτοιο και να ξέρετε πως είναι αλήθεια, αν αυτή η συνταγή δεν είχε ξεπηδήσει από τα δικά μου σωθικά, από τη δική μου αγάπη για τη μαγειρική τέχνη, από το δικό μου ταλέντο παρά από το κούφιο μυαλό ενός ομορφονιού διάττοντα αστέρα όπως ο Ρίοχ.
    Αλλά ας γαληνέψουμε αγαπητές και αγαπητοί - αρκετές γραμμές αφιερώσαμε στον ανεκδιήγητο. Ας περάσουμε άμεσα στο τρίτο κεφάλαιο και ας ζεστάνουμε τα κορμιά και τις καρδιές μας αυτήν την υπέροχα ψυχρή και τρομακτική νύχτα, που τα πέπλα των κόσμων πέφτουν και οι νεκροί περπατούν ανάμεσα στους ζωντανούς χωρίς τη βοήθεια των ξορκιών μας.
 
 
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΟΙ ΣΟΥΠΕΣ
 
 


Κολοκυθένια Καζάνια
 
    Σας νιώθω που αναρωτιέστε πώς και δεν έχω μιλήσει ακόμα για ένα από τα κατεξοχήν φθινοπωρινά υλικά μαγειρικής. Και δεν είμαι σε καμία περίπτωση εκείνη που ακολουθεί τις τάσεις και δε θα αφήσω ποτέ παραπονεμένα τα αγαπημένα μου γογγύλια, το αυθεντικό πνεύμα του Σόουιν στην πανάρχαια χώρα μας - ξέρετε πόσα παιδάκια έχω τρομάξει με αυτά; Παρ'όλ'αυτά, η κολοκύθα ομολογουμένως κερδίζει έδαφος στις φθινοπωρινές καρδιές μας και όχι αδίκως. 
    Η ακόλουθη σούπα θα κυλήσει στα σωθικά σας ορμητική και πικάντικη. Κι αν σας έχουν μείνει θνητοί καλεσμένοι ζωντανοί, θα αναστατώσει τα δικά τους σωθικά ακόμα περισσότερο και με πιο...μη ευχάριστο τρόπο. Αφήστε μια γωνιά στην αυλή σας για να αποθέσουν βιαστικά το μελλοντικό σας λίπασμα για την άνοιξη και εκμεταλλευτείτε το χρόνο χωρίς αυτούς για να συζητήσετε με ησυχία τα περί μαγείας με τους υπόλοιπους. Τρώγεται ζεστή ή κρύα. Πράξτε κατά βούλησιν. 
 
Υλικά (για 12 μικρές γαβάθες):
-12 μικρές κολοκύθες, ξεψαχνισμένες
-Σάρκα (και κουκούτσια) των 6 από τις κολοκύθες
-6 ανθρώπινες καρδιές
-2 ανθρώπινους εγκεφάλους
-1 μεγάλη πιπερόριζα
-1 μικρό μανδραγόρα
-1 μεγάλη κανάτα βούτυρο από γάλα κενταύρου
-αλάτι, πιπέρι
-1 μικρή κούπα μαγική σκόνη ετοιμοθάνατης νεράιδας
 
Εκτέλεση:
    Οι σούπες θέλουν πολύ, πολύ καλά υλικά και ευγένεια στην προετοιμασία και τον καθαρισμό τους. Μα, πέραν αυτού, είναι από τα πιο ξεκούραστα φαγητά.
Τουτέστιν, καθαρίστε τα πάντα καλά από χώματα και περιττά σωματικά υγρά - σε άλλες συνταγές προσθέτουν, στις σούπες αλλοιώνουν την υφή και ρίχνουν το επίπεδο της γεύσης κατά πολύ. Ξεκινήστε το μεσημέρι. Τοποθετείστε την κολοκυθόσαρκα και τα κουκούτσια, τις καρδιές, τους εγκεφάλους και τον μανδραγόρα στο καζάνι σας και γεμίστε με τρις αποσταγμένο νερό. Όταν πάρει την πρώτη βράση, ξαφρίστε και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το βούτυρο και την πιπερόριζα, ψιλοκομμένη, αλάτι και πιπέρι και σκεπάστε το καζάνι. Διαλύστε τη φωτιά να μείνουν τα κάρβουνα και κρατήστε τα πυρωμένα, να βράσει η σούπα στην ελάχιστη δυνατή ένταση θερμότητας. Θα είναι έτοιμη λίγο πριν τη δύση. Αφού σερβίρετε, σκορπίστε 1 κ.γλ. σκόνη νεράιδας πάνω από την κάθε γαβάθα.
 
*Χρήσιμες υποδείξεις
-Ο μαδραγόρας προτιμάμε να είναι φρεσκο-ξεριζωμένος. Τα ουρλιαχτά του θα είναι μια ευχάριστη μουσική νότα καθώς μαγειρεύουμε και έχουν και την επιπλέον χρησιμότητα ότι μας βοηθούν στο να υπολογίσουμε τη σωστή ποσότητα νερού που θα ρίξουμε στο καζάνι - όταν σταματά να φωνάζει ο μανδραγόρας, σταματάμε το νερό.
-Η σκόνη της νεράιδας πρέπει να μαζευτεί με προσοχή, καθώς οι ετοιμοθάνατες απελευθερώνουν ανεξέλεγκτες ποσότητες. Δε θέλουμε να χάσουμε χρόνο τριγυρνώντας για ώρες υπνωτισμένες και χαζοχαρούμενες, με ξέπλεκα μαλλιά στα χωράφια και τα λιβάδια - τέτοιο ρεζίλι θα κάνει δεκαετίες να ξεχαστεί.



Οκτωβριανή Ανατριχίλα

*Χρήσιμες υποδείξεις
-Οι γλώσσες των καλλικάντζαρων πρέπει, οπωσδήποτε, αδιαμφισβήτητα και χωρίς υποχωρήσεις, να κοπούν όσο είναι ζωντανοί - η αίσθηση της σούπας στον οισοφάγο σας θα αλλάξει άρδην προς το σχεδόν τέλειο. Άλλωστε, ξέρετε πόσο θα βοηθήσει τους καλεσμένους σας που ίσως δεν ξέρουν κανέναν άλλον στο τραπέζι και ίσως ντρέπονται, μέχρι να γνωριστούν με την ομήγυρη, να έχουν κάποιον να μιλούν για οτιδήποτε, ακόμα και αφού τον έχουν καταπιεί; Θα σας ευγνωμονούν για χρόνια και οι ευλογίες τους θα κάνουν τα ξόρκια σας ακόμα πιο ισχυρά χωρίς επιπλέον κούραση.
-Το στομαχικό υγρό που αναφέρεται στη συνταγή δεν είναι ένα οποιοδήποτε, αλλά στομαχικό υγρό από Κράκεν. Μοναδικό υλικό, τι να σας λέω τώρα. Μην αποκαρδιώνεστε μετά από αυτήν την τελευταία ανάγνωση, θα το βρείτε σχετικά εύκολα στις στοιχειωμένες αγορές κοντά στα μεγάλα νεκροταφεία, που έχουν μόνιμα φαντάσματα αιώνων. Το μόνο που θα χρειαστεί να θυσιάσετε είναι η συμφωνία σας με κάποιον κατώτερο δαίμονα και ίσως ένα μέρος των αναπαραγωγικών σας οργάνων. Οπότε, αν έχετε ήδη παιδιά ή δε θέλετε, μην το σκεφτείτε καθόλου, αξίζει τον κόπο.
-Χα! Φα'τα απαίσιε Ρίοχ!

συνεχίζεται
 
 
Εικόνα 1: Χαρακτικό (1815) του Βρετανού χαράκτη Edward Orme
Εικόνα 2: Σόουιν (Samhain), σχεδιασμένο στο χέρι από την Lita Akhmetova
Εικόνα 3: "Witches' Sabbath" του Jacques de Gheyn I
Εικόνα 4: "Mandrake (female form)", 1497, στην Science and Society Picture Library
Εικόνα 5: "Le Poulpe Colossal", 1801, χαρακτικό του Pierre Denys de Montfort

Comments

Popular posts from this blog

Halloween 2023: Το Πηγάδι

Ο ήχος του απείρου

Halloween 2023: Υπόσχεση