Το γιορτινό τραπέζι μιας μάγισσας (Μέρος 2)

Συνταγολόγιον Σαρκός, Αίματος και Οστών

Πώς να μαγειρέψετε με γούστο και φαντασία (για) τους καλεσμένους σας
 

της Τόμασιν Τιμπς
Διαπιστευμένης Ανωτέρας Μάγισσας του Μάλιγκ, της Λοχ Μόραρ και περιχώρων
 

  
Τεύχος 7, Οκτώβριος 1803 
 
 
Σόουιν: Το τέλος της Συγκομιδής και η Νύχτα των Νεκρών
 
 
    Πολλές αναγνώστριες και αναγνώστες μου στέλνουν μηνύματα όπως: "Λατρεμένη Τόμασιν Τιμπς, πώς και πάντα ξεκινάς τα συνταγολόγιά σου με τα ποτά παρά το σύνηθες;" (και ας μη μιλήσω για τα δεκάδες ζώα και πτηνά-αγγελιαφόρους σας που κατακλύζουν το σπίτι μου απροειδοποίητα και αναστατώνουν τα δικά μου οικεία ζώα - κατανοώ την αγάπη σας προς το πρόσωπό μου και τη δίψα σας για γνώση περί των μαγικών μυστικών της κουζίνας και επιλέγω να επικεντρώνομαι σε αυτό, κάθε φορά που καθαρίζω την αυλή μου από ξένα περιττώματα και κουτσουλιές). 
    Και θα απαντήσω λέγοντας πως, εάν δε μπορέσουν οι ικανότητές σας να ανταποκριθούν τουλάχιστον σε ένα ποσοστό των δικών μου προτεινόμενων ποτών (είτε βρίσκονται στο κυρίως σώμα του τεύχους είτε στο παράρτημα, δεν έχει σημασία, ακόμα και τα πιο απλά μου ποτά είναι αρίστης ποιότητας και επιπέδου), εάν δε μπορέσετε εσείς - οι αρχόντισσες και άρχοντες των υγρών φίλτρων - να επιτύχετε σε κάτι τόσο "κοντινό" στην ίδια σας την ύπαρξη, πώς ελπίζετε να εξερευνήσετε σωστά και να κατέχετε τα δαιδαλώδη μονοπάτια της πολύπλοκης και χαοτικά εξαίρετης μαγειρικής, που ξεδιπλώνεται στις σελίδες των συνταγολογίων μου; 
    Κάθε υλικό, κάθε συνδυασμός δεν είναι απλά αυτό, δηλαδή υλικά και συνδυασμοί που τυγχάνει να έχουν ωραία γεύση ή να προσφέρουν οπτικούς ή ηχητικούς εντυπωσιασμούς ή γρηγορους και χρήσιμους θανάτους. Όσα εξηγώ στις Χρησιμες Υποδείξεις μου, είναι μόνο τα πιο βαθιά μυστικά - λαμβάνω υπόψιν μου πως μιλώ σε μάγισσες και μάγους που δε χρειάζονται ανάλυση για τα αυτονόητα όπως το γιατί π.χ. το αίμα νύμφης (οποιασδήποτε εποχής) συνδυάζεται μόνο με χρυσό όταν είναι σε υγρή μορφή και όχι οποιοδήποτε άλλο μέταλλο - θεωρώ πως, στη χειρότερη, κάποιοι είστε αρχάριοι μόνο στην κουζίνα και όχι στη μαγική σας τέχνη. Και έτσι σας αντιμετωπίζω. 
    Είμαι εδώ για να σας αποκαλύψω τα θαυμαστά και όχι για να σας διδάξω τα βασικά. Αν θέλετε κάτι τέτοιο μπορείτε να αγοράσετε το συμπαθητικούλι "Ας ξορκίσουμε στην κουζίνα" της Αουστέρια Μπόιμαν και αφού καταφέρετε να ολοκληρώσετε με απόλυτη επιτυχία όλες μα όλες τις συνταγές σε αυτό, μπορείτε να πιάσετε τα δικά μου από την πιο επιφανή θέση της βιβλιοθηκης σας, όπου σίγουρα θα τα έχετε τοποθετήσει. Κοινώς, όπως λέει και ο πασίγνωστος Διαπιστευμένος Ανώτατος Μάγος Τίρνταν Τουθέικερ του οποίου απολαμβάνω τη βραδινή συντροφιά τα τελευταία επτά δεκαήμερα, "κάντε τα κουμάντα σας ως ενήλικοι".
    Κι αφού λοιπόν το λύσαμε κι αυτό το θέμα κι αφού αναλύσαμε τα καλύτερα ποτά που κυκλοφορούν στις καλύτερες Συνάξεις, ας περάσουμε στην πρώτη κατηγορία εδεσμάτων. Είμαι σίγουρη πως η αναφορά στα μάτια Χίμαιρας στο προηγούμενο κεφάλαιο σας άνοιξε ήδη την όρεξη και φαντασιώνεστε αυτές τις ξινόπικρες, αλλήθωρες μπουκίτσες σαν να έχετε να φάτε για μέρες. Κι όμως, συγκρατηθείτε αγαπητές και αγαπητοί, αλλιώς η σκέψη και μόνο από τις μπουκίτσες που ακολουθούν θα σας γονατίσει ανεπανόρθωτα.
 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ
 
 


Χόρτα Νυχτερίδας
 
Από τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις που θα δοκιμάσετε ποτέ. Ναι, φίλες και φίλοι, είναι αυτό που νομίζετε, ελπίζετε και ονειρεύεστε. Είναι η αρχική, πρωτότυπη συνταγή, τη σάλτσα της οποίας έχω πιστοποιήσει με το αληθινό μου όνομα και όλες τις επισημότητες στην Βασιλική Ακαδημία Μαγειρικών Τεχνών. Κι αν ακόμα και η σάλτσα μόνη της είναι μια ευχάριστη έκπληξη για κάθε ουρανίσκο, οφείλω να ομολογήσω ότι χωρίς τα χόρτα νυχτερίδας χάνει κάτα πολύ, σαν άμαξα έξι αλόγων που ξέμεινε με δύο. Οι απλοί άνθρωποι που δεν έχουν λάβει πρόσκληση για το τραπέζι σας, δεν θα έχουν την τύχη να ζήσουν αυτή την ολοκληρωμένη εμπειρία που θα ζήσετε εσείς.
 
Υλικά (για 4 μικρά πιάτα):
 
Για τα χόρτα:
-1 μέτρια λεκάνη (2 παλάμες διάμετρος) νεύρα νυχτερίδων βαμπίρ, του γένους Diphylla Ecaudata
-1 μικρή κανάτα χυμός κίτρων
-10 δράμια τριμμένα οστά νυχτερίδων οποιουδήποτε γένους του είδους βαμπίρ
-100 δράμια ανθρώπινο αίμα

Για τη σάλτσα:
-1 μικρή κούπα καθαρισμένα και ολόκληρα μαύρα σκόρδα
-1 μικρή κούπα καλό μπράντι (ιδανικά κονιάκ, αν έχετε την οικονομική δυνατότητα)
-2 κ.γλ. αλατοπίπερο
-τετράκις αποσταγμένο νερό
-καλλίστης ποιότητας μέλι από βελανιδιά
-2 χούφτες άγουρα κούμαρα
-1 χούφτα κάπαρη
 
Εκτέλεση:
 
Για τα χόρτα:
    Ρίχνουμε τον χυμό μέσα στη λεκάνη με τα νεύρα και αφήνουμε να τον απορροφήσουν. Στο μεταξύ, σε δεύτερη λεκάνη θερμαίνουμε τα οστά και το αίμα ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει το μείγμα. Μόλις είναι έτοιμο (τουτέστιν, δε μυρίζουμε καθόλου τη σκόνη οστών μέσα στο αίμα) το ρίχνουμε, κουταλιά-κουταλιά, στα νεύρα και ανακατεύουμε κάθε φορά μαλακά, με τα δάχτυλά μας. Όταν έχουμε ανακατέψει τα πάντα (θα καταλάβετε ότι η διαδικασία πάει καλά όταν το μείγμα θα αφρίσει ελαφρώς στην επιφάνεια), αφήνουμε τη λεκάνη στην αυλή μας λίγο πριν τη δύση, σκεπασμένη με αραιό τουλουπάνι, για να απορροφήσει όλη τη μαγεία του λυκόφωτος. Μόλις χαθούν όλα τα χρώματα του ουρανού, την επιστρέφουμε στην κουζίνα μας, σερβίρουμε στα μικρά πιάτα και περιχύνουμε τη σάλτσα. Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να χαλάσει μέχρι να φάνε οι καλεσμένοι - αντιθέτως, όσο μένει έτοιμο το πιάτο τόσο δένουν οι γεύσεις και αναδεικνύεται η αίσθηση του θανάτου.

Για τη σάλτσα:
    Σε μικρό καζάνι ρίχνετε το μπράντι και τα σκόρδα και τα αφήνετε να βράσουν σε χαμηλότατη φωτιά. Προσθέτετε το αλατοπίπερο και τα κούμαρα και περιμένετε μια δεύτερη βράση. Ρίχνετε σταγόνα-σταγόνα το νερό και ύστερα σιγά-σιγά το μέλι - περιμένετε μια τρίτη βράση και αφαιρείτε αμέσως το καζάνι από την εστία. Αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ρίχνετε την κάπαρη και είναι έτοιμη προς χρήση.
 
*Χρήσιμες υποδείξεις
-Τα νεύρα νυχτερίδας είναι απολύτως νευρικά (συγχωρήστε μου το καλό χιούμορ, μου βγαίνει αβίαστα και, μετά από 6 τεύχη, σας νιώθω σχεδόν φίλους) και είναι απολύτως αδύνατον να τα ξεχωρίσετε από τη σάρκα χωρίς ξόρκι. Αν είστε της Ανωτέρας κλάσης και πάνω, δε θα έχετε κανένα πρόβλημα. Αν όχι, θα χρειαστεί να πληρώσετε κάποιαν άλλη μάγισσα ή μάγο για να κάνει τη συγκεκριμένη βρωμοδουλειά και θα τους πληρώσετε ακριβά. Οπωσδήποτε κάτι σε δόντι ή νύχι μαγικού θαλάσσιου πλάσματος, ίσως και κάποιο συγκεκριμένο ανθρώπινο οστό που χρειάζονται για κάποια κατάρα.
-το ανθρώπινο αίμα μπορεί να είναι από αυτούς που έχετε στραγγίξει στην αυλή σας, ιδανικά αν καταφέρατε να παγιδεύσετε γηραιούς άνδρες αρρωστημένα συντηρητικής ιδιοσυγκρασίας - η γενικότερη δυσκοιλιότητα που ονόμαζαν κάποτε ζωή θα έχει προσφέρει στο αίμα τους την απαραίτητη πικράδα που θα εμπλουτίσει όμορφα τη συνταγή
-Επιπλέον μυστικό για τη σάλτσα (το οποίο προφανώς και δε γνωρίζει η Ακαδημία): όσο ρίχνετε το νερό και το μέλι, προσθέστε στην ακολουθία και το σάλιο σας - ειδικά αν είστε μάγισσα ή μάγος με ιδιαίτερη αντοχή σε μαγικά δηλητήρια, όλες οι ουσίες που έχετε καταναλώσει ανά τα χρόνια για να αποκτήσετε αυτή την αντοχή, έχουν δώσει στο σάλιο σας μια υφή και σύσταση που θα απογειώσει τη συνταγή.

Βουτιά στο νεκροταφείο
 
Εμπνευσμένο πιάτο από τα μέρη μας, εδώ στο Μάλιγκ. Μερικούς αιώνες πριν, όταν ήμουν ακόμα άμαθο κοριτσάκι, το νεκροταφείο της πόλης είχε παρασυρθεί σε μια κατολίσθηση από μια αδιανόητη καταιγίδα και είχε πέσει ολόκληρο στη θάλασσα. Οι επόμενες μέρες ήταν απίθανες, όλα τα παιδιά βουτούσαμε για να δούμε το βυθισμένο νεκροταφείο, τα άλλα παιδιά πάγωναν από τον τρόμο βλέποντας από μακριά τα πτώματα που άρχισαν να ξεθάβονται και να τριγυρνούν στα ρηχά, εγώ πήγαινα πιο κοντά για να παρατηρήσω καλύτερα και να τα πω χαρτί και καλαμάρι στη μάνα μου, που φοβόταν το νερό αλλά ήθελε διακαώς να μπορούσε να απολαύσει ιδίοις όμμασι το σπάνιο θέαμα.

Υλικά (για 4 μικρά πιάτα):
-1 μικρός κουβάς υγρό χώμα από φρεσκοσκαμμένο τάφο
-1 κούπα παχιά σκουλήκια
-1/2 κ.γλ. λαρδί
-2 συκώτια (ιδανικά 1 ανθρώπινο και 1 ξωτικού, εναλλακτικά 2 ανθρώπινα αλλά το ένα πρέπει να είναι απολύτως υγιές)
-3 μεγάλες κούπες αραιωμένο αίμα γοργόνας
-δέρμα από 2 ανθρώπους, χοντροκομμένο

Εκτέλεση:
    Ανακατεύετε καλά το χώμα για να απλωθούν καλά όσα άψυχα και ζωντανά περιέχει, προσέχοντας όμως να μη σας στεγνώσει (αποτυχία που, καλό θα είναι να μη σας συγχύσει περαιτέρω από ένα ξεφύσημα απογοήτευσης - δε θα κάνετε αυτή τη συνταγή αλλά υπάρχουν άλλες δύο στο παράρτημα, με ξερό χώμα ως βασικό υλικό, που δε θα απογοητεύσει ούτε εσάς ούτε τους καλεσμένους σας διόλου). Τσιγαρίζετε ελάχιστα τα σκουλήκια στο λαρδί - δε θέλουμε να πεθάνουν αλλά να νομίζουν ότι πεθαίνουν, κάτι που προσφέρει στα σωματικά τους υγρά μια υπέροχη, γλυκιά επίγευση - και ύστερα τα ρίχνετε στο χώμα και συνεχίζετε το αργό ανακάτεμα. Ψιλοκόβετε το συκώτι μέσα σε ένα σουρωτήρι πάνω από το χώμα - δε θέλουμε να χαθεί ούτε σταγόνα αίματος, το αφήνετε μέσα στο σουρωτήρι να ξεραθεί λίγο απ'έξω. Ολοκληρώνετε ρίχνοντας το αραιωμένο αίμα γοργόνας πάνω στο συκώτι - αφήνετε να στραγγίξει δεύτερη φορά και αναποδογυρίζετε το σουρωτήρι, απλώνοντας πάλι με αγάπη και αφοσίωση τα κομμάτια στο, λασπωμένο πια, χώμα.
"Και το δέρμα;" σας ακούω ήδη να μονολογείτε, νομίζοντας πως έχω κάνει κάποιο λάθος κι όμως - δε θα'πρεπε να ξέρετε πια πως δεν υπάρχουν τέτοια λάθη στα γραπτά μου;
Χοντροκόβετε το δέρμα σε μέτρια τετράγωνα. Μην αναζητήσετε την τελειότητα. Τα θέλουμε αυθόρμητα σχηματισμένα, για να αποκτήσουν διασκεδαστικά, κυρτωμένα σχήματα μετά το ψήσιμό τους. Ναι, το ψήσιμό τους αγαπητές και αγαπητοί! Σε χαμηλή, χαμηλότατη φωτιά, έτσι ώστε το ελάχιστο, εσωτερικό φυσικό τους λίπος να είναι αρκετό για να βγουν τραγανιστά και ζουμερά ταυτόχρονα. Και, ιδού! Νοστιμότατο συνοδευτικό για το άψογα προετοιμασμένο χώμα σας.

*Χρήσιμες υποδείξεις
-Αν δεν υπάρχει κανένας φρεσκοσκαμμένος τάφος στο νεκροταφείο της περιοχής σας - που αλήθεια, θα με εκπλήξει όσο λίγα πράγματα, αν αναλογιστούμε τη συχνότητα με την οποία αρρωσταίνουν βαριά οι θνητοί - μην τα παρατήσετε, ειδικά αν διαβάζετε το παρόν αρκετές μέρες πριν το τραπέζι σας. Καλέστε στα γρήγορα έναν κατώτερο δαίμονα και ελευθερώστε τον για λίγη ώρα στον κοντινότερό σας οικισμό. Αδύνατον να μην ψοφήσει κάποιος από τον φόβο του. Το νου σας, να έχετε έτοιμο το αντάλλαγμα του δαίμονα για να φύγει γρήγορα, μη σας μπαστακωθεί στην κουζίνα όταν έχετε να ετοιμάσετε τόσα πράγματα!
-Η αραίωση του αίματος της γοργόνας, καλό είναι να γίνει με νερό από δηλητηριασμένο πηγάδι. Αλλιώς, μπορείτε να μαζέψετε τα ούρα των ανθρώπων που θα έχετε παγιδέψει στην αυλή σας - και που σίγουρα θα "ελευθερώσουν", καταλαβαίνοντας την απρόσμενη και αδιόρθωτη κατάσταση στην οποία βρέθηκαν - και να τα ανακατέψετε με απλό, βρόχινο νερό. Η συνταγή σας δε θα χάσει, παρά μόνο μια υποψία ευθυμίας και ελαφριάς μέθης κατά τη βρώση.

Πού έμαθες να αξιοποιείς τόσο καλά τα δάχτυλά σου;
 
    Μη σας τρομάζουν τα δάχτυλα, που γενικά θεωρούμε άχρηστα ως υλικό. Δε φαντάζεστε πόσο μπορούν να ταράξουν ευχάριστα τον ουρανίσκο σας όταν μαγειρευτούν σωστά.
    Η συντροφιά με τον Τουθέικερ με έχει κάνει σαφώς πιο ερωτική - και σίγουρα θα αμφιβάλλετε πολύ γι'αυτό όσες και όσοι με έχετε γνωρίσει από κοντά. "Αδιανόητο" θα σκεφτείτε "να αυξηθεί κι άλλο η ερωτικότητα που εκπέμπει αυτή η γυναίκα" - αλλά σας διαβεβαιώ πως ο παιχνιδιάρικος τίτλος δεν αφαιρεί τίποτα από την πολυπλοκότητα της συνταγής και τη σοβαρότητα με την οποία πρέπει να προετοιμαστεί. 
    Και αν σας πετύχει - ω, αν σας πετύχει - τις επόμενες μέρες θα με ευλογείτε όλοι οι καλεσμένοι και όσοι ζεσταίνουν τα κρεβάτια σας.

Υλικά (για 12 άτομα):
-24 δάχτυλα διαφόρων ειδών με τα νύχια τους όσο γίνεται άθικτα
-1 κανάτα ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί
-1 μικρή κούπα τρούφα που έχει μαζευτεί από δαιμονισμένους χοίρους
-1 μικρή λεκάνη κρεμμύδια και πατάτες που έχουν μαζευτεί από ζωντανό-νεκρό
-1 μικρή λεκάνη αποξηραμένα σύκα και κυδώνια 
-1 κανάτα μύδια, ξεραμένα και κοπανισμένα στο γουδί
-1 μικρή λεκάνη βραστό αίμα μονόκερου
-1 κέρατο μονόκερου
-1 μεγάλη λεκάνη αποξηραμένο φασκόμηλο
 
Εκτέλεση:
    Ξεκινήστε την προετοιμασία το πρωί. Βάζετε το αίμα να βράσει σε χαμηλότατη φωτιά. Ψιλοκόβετε κρεμμύδια, πατάτες, σύκα και κυδώνια και τα ρίχνετε στο αίμα. Στο μεταξύ, καθαρίζετε καλά τα δάχτυλα από αίμα, χώμα και προνύμφες. Σε ένα ταψί απλώνετε το φασκόμηλο και τοποθετείτε τα δάχτυλα όμορφα και τακτοποιημένα από πάνω. Σκάψτε έναν μικρό λάκο στην αυλή σας και βάλτε κάρβουνα να καπνίζουν. Τακτοποιήστε το ταψί από πάνω τους και αφήστε το μέχρι τη δύση.
    Όταν το αίμα βράσει καλά και φρούτα και λαχανικά έχουν μαλακώσει και ελευθερώσει όλες τις μυρωδιές τους, προσθέτετε τα κοπανισμένα μύδια ψέλνοντας το βασικό ξόρκι της πανσελήνου για τύχη κατά τα επόμενα δεκαήμερα. Ανακατεύετε καλά, σβήνετε τη φωτιά, αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και ρίχνετε τους ξηρούς καρπούς χωρίς να ανακατέψετε περαιτέρω.
    Όταν ο ήλιος εξαφανιστεί στον ορίζοντα, φέρνετε μέσα το ταψί με τα δάχτυλα και περιχύνετε από πάνω τη σάλτσα αίματος. Το αφήνετε ως έχει και θα το σερβίρετε στο κέντρο του τραπεζιού ως έχει, τρίβοντας από πάνω την τρούφα και το κέρατο μονόκερου. Αυτά τα συγκεκριμένα δάχτυλα, φίλες και φίλοι, θα σας εκστασιάσουν με κάθε πιθανό τρόπο.
 
*Χρήσιμες υποδείξεις
-Τα δάχτυλα, καλό είναι να έχουν παρθεί από τουλάχιστον 3 διαφορετικά είδη πλασμάτων. Ιδανικά Άρπυες κυρίως - αλλά αν έχετε καλεσμένη Άρπυα ίσως, λέω ίσως αν διατηρείτε καλές σχέσεις, να μην είναι η καλύτερη επιλογή. Καλλικάντζαροι, ξωτικά, κένταυροι, γοργόνες και ερινύες τα προτιμούμε επίσης. Βγάζουν καλή γεύση με το κάπνισμα στο φασκόμηλο και τα νύχια τους μαλακώνουν τόσο όσο για να προκαλέσουν τις οδοντοστοιχίες μας. Δεν προτιμούμε τα ανθρώπινα αλλά αν επιμείνετε να πειραματιστείτε με τα πτώματα στην αυλή σας, ας είναι τουλάχιστον από πολύ νεαρούς ανθρώπους για να μη χαλάσει τελείως η γεύση και έχετε υπ'όψιν σας πως τα νύχια τους θα λιώσουν τελείως.
-Αν δεν έχετε καλή φωνή, καλέστε κάποιο φάντασμα ή πνεύμα που εμπιστεύεστε να σας βοηθήσει με τον ψαλμό της πανσελήνου. Δε μας νοιάζει τόσο να πιάσει το ξόρκι - άλλωστε είναι πολύ πιθανόν να μην πετύχουμε πανσέληνο τη βραδιά της γιορτής - όσο οι συγκεκριμένες και σωστές νότες του συγκεκριμένου να βοηθήσουν τα κοπανισμένα μύδια να μη "χαθούν" στο μείγμα και να διατηρήσουν τις αφροδισιακές τους ιδιότητες αλλά να τις συγκρατήσουν παράλληλα μέχρι την επόμενη δύση, για να μην καταλήξει το τραπέζι σας ανοργάνωτο όργιο πριν ακόμα περάσετε στο κυρίως πιάτο.
-Μην καταστρέψετε το λάκο στην αυλή. Τις επόμενες μέρες, ό,τι έχει περισσέψει από τα πτώματα, θα το καπνίσετε εκεί για να μπορέσετε να το συντηρήσετε καλύτερα για τον χειμώνα.
 
 
συνεχίζεται
 
 
Εικόνα 1: Χαρακτικό (1815) του Βρετανού χαράκτη Edward Orme
Εικόνα 2: Σόουιν (Samhain), σχεδιασμένο στο χέρι από την Lita Akhmetova
Εικόνα 3: "Μάγος που μαγειρεύει", χαρακτικό αγνώστου, από το cultnation.com
Εικόνα 4: "Νυχτερίδα-βαμπίρ", από το "Scripture Natural History" του Alex Fletcher, N.Y. 1869
Εικόνα 5: "Γοργόνα υπό κλίμακα", χαρακτικό του B. Cole, περ.1759 
Εικόνα 6: Άρπυα, χαρακτικό αγνώστου, από το depositphotos.com 

Comments

Popular posts from this blog

Halloween 2023: Το Πηγάδι

Ο ήχος του απείρου

Halloween 2023: Υπόσχεση